Malam tadi buka peti ais ternapak pisang yang dekat 2 minggu beli.
Dah terlalu masak sangat.
Dah berapa minggu sebenarnya hendak buat kek pisang tapi malas punya pasal and sibuk keja juga.
Minggu lepas baru habis kerja dekat Matta Fair.
Kalau ada fair memang letih sangat. Kerja dari pagi sampai ke malam baru balik.
Tu yang baik nak tidur saja kerja.
Baru malam tadi gagahkan diri juga untuk buat kek ni.
Bukan murah hendak beli pisang.
Kalau dekat kampung free je.
Ini resepi. Ambil resepi dart Mat Gabu. Suka tengok resepi Mat Gabu coz kalau buat mesti jadi punya.
Asalkan ikut resepi tu baik-baik tapi kalau hendak tukar or tambah just sikit-sikit saja.
Sedap sangat tak macam resepi kek pisang yang perna dibuat sebelum ni.
Gebu and rasa sedap tau.
Cubalah buat.
Kek Pisang With Cipmore
150 gram mentega atau marjerin
200 gram tepung naik sendiri
1/4 camca teh soda bicarbonat*(*disatukan dan diayak)
100 gram gula perang
3 biji telur
100 ml susu segar (Ct guna susu coklat)
100 gram pisang, dilecek halus
Beberapa titik esen pisang (Ct guna esen vanila)
50 gram coklat urai (Ct guna cipmore)
1/3 cawan pisang yang didadu besar
1/4 cawan cincangan kacang gajus secukupnya (Ct tak letak)
CARA MEMBUATNYA
1.Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin berukuran 8 inci x 3 inci x 3 inci dengan mentega, alas dadar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
2.Putar mentega dengan gula perang hingga sebati, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan berkrim. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung berselang seli dengan susu coklat hingga habis, putar rata.
3.Masukkan pisang lecek dan esen vanila gaul dengan spatula. Tambah coklat cipmore dan pisang yang telah didadu tadi, gaul hingga semua rata. Tuang dalam tin tadi, ratakan dan tabur dengan coklat cipmore dan pisang yang dipotong dadu sebagai hiasan.
4.Bakar selama 40 - 50 minit atau hingga kek masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan untuk minum petang....