Pages

Tuesday, January 29, 2013

Kepurung

Hari itu dapat makan kepurung. Sebenarnya adalah makan orang di Kepulauan Indonesia. Best sangat,sudah lama tidak makan.

KEPURUNG( 2-3 orang makan)

Bahan-bahan:
1 mangku kecik Tepung Sagu/kanji( saya guna tepung sagu)
1 gelas Air secukupnya
1/2 ikat Sayur bayam
1/2 ikat Sayur kangkung
1/2 ikat  Kacang panjang
1 batang Terung
2 sudu besar Limau/cuka
10 biji Lada
100 gm Ikan bilis
1 tin kecil Sardin
100 gm Kacang tanah
Garam secukupnya
Perasa secukupnya

Cara-cara membuat kanji
Tepung Sagu
1.Campurkan tepung sagu dan air.
Air + Tepung Sagu
2.Masak sehingga tepung tadi menjadi pekat dan berwarna jernih.
Kanji
3. Setelah sejuk,anda boleh bula-bulatkan dan letak kanji tadi di dalam air suam atau panas.

Cara-cara membuat kuah
1.Kacang tanah dan ikan bilis hendaklah digoreng dahulu.
2.Kisar kacang tanah,ikan bilis dan lada.
3.Letakkan air didalam periuk dan masak sayur bayam,kangkung,terung dan kacang panjang.
4.Letakkan garam dan perasa.
5.Kemudian masukan bahan yang dikisar dan sardin ke dalam campuran sayur.
6.Campurkan kanji dan sayur yang telah dimasak. Letakkan limau/cuka ikut kesukaan anda. Sedap jika dimakan panas-panas.

Lada + Kacang tanah goreng + Ikan bilis goreng yang telah kisar
Terung,Kangkung,Bayam,Tepung Sagu
Ini adalah hasilnya

Bahan-bahan yang digunakan ikut selera masing-masinglah. Kalau suka sayur banyak letaklah sayur banyak. Kalau suka pedas boleh letak banyak lada. Selamat menjamu selera.