Pages

Thursday, August 22, 2013

Ayam Masak Likku

Ini adalah masakkan untuk kaum bugis.

Saya suka makan dengan burasak.

Ini burasak. Sedap sangat tau.

Suka sangat makan terutama time raya.

Nak buat ini banyak sangat step2nya so kalau nak makan time raya je emak akan buatkan.

Emak cakap kalau nak makan masak sendiri...

Huhuhuhuhu..Bukan tak nak masak but tak yakin lagi sangat nak buat.

Masak-masak ini liat sikit just minat baking je.

So pelikkan..Orang macam saya ini.

Siapa hendak try buat ini ada resepinya.

Senang je hendak buat just part nak cari kerisik and part lengkuas tu.




Ayam Masak Likku

BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam,
Santan kelapa 1/2 kg,
Kerisik kelapa 1/2 biji,
Kunyit serbuk secukupnya,
Garam dan gula secukup rasa.
Kerisik kelapa

Bahan untuk dihiris:
Lengkuas 250 gram (guna parut kelapa so hasilnya akan nipis)
15 batang Serai,

Bahan-bahan untuk dikisar:
Halia 2 inchi,
Bawang merah 6 ulas,
Bawang Putih 1 labu.

CARA NENBUATNYA
1.Panaskan santan kelapa pekat hingga naik minyak dalam api yang perlahan.
2.Masukkan serbuk kunyit dan bahan yang dihiris lalu gaulkan sebati hingga naik wangi dan berminyak.
3.Masukkan ayam yang telah dipotong dan gaulkannya sehingga separa kering.
4.Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi dan gaulkannya sehingga ayam masak.


Sumber: Mr Google
Setelah siap masak.

Boleh dihiangkanlah. Sedap sangat makan dengan burasak.

Kalau emak masak lauk lain saya dah tak makan. 

Sehari makan 3 4 kali just ayam masak likku and burasak.

Tu yang berat over lepas raya.