BAHAN-BAHAN
Udang 10 ekor
3 sudu besar butter
Bawang putih 3 ulas
Cili padi 5-8 biji
Daun kari
Kuning telur 2 biji
Susu cair 1/4 cawan
Minyak masak 1 cawan
CARA MEMBUATNYA
1. Bersihkan udang; gunting muncung dan ekor dia sikit.
2. Tumbuk bawang putih dan cili padi sehingga lumat. Kalau korang suka pedas, letaklah cili padi lebih sikit.
3. Panaskan kuali dan masukkan butter.
4. Bila minyak dah panas, masukkan bawang putih dan cili padi yang telah ditumbuk serta daun kari. Masukkan susu dan garam secukup rasa. Kemudian masukkan udang-udang tadi. Goreng hingga udang bertukar warna keemasan dan boleh tutup api.
5. Dalam kuali yang lain, panaskan minyak. Minyak kena banyak.
6. Pukul kuning telur dan masukkan sedit garam. Jangan pukul sampai kembang sangat. Lebih kurang macam nak buat telur dadar jer.
7. Bila minyak dalam kuali dah panas, tuangkan kuning telur perlahan-lahan dalam kuali dan tangan sebelah lagi gunakan sudip untuk kacau.
*Tips kat sini : Pastikan minyak betul-betul panas dan masukkan kuning telur perlahan-lahan. Tuang dalam flow yang halus/kecil.
8. Habis jer masuk telur. Masukkan pulak daun kari sikit lagi. Teruskan menggoreng hingga flos betukar warna dari kuning ke keemasan.
9. Bila dah bertukar warna keemasan, angkat flos ke dalam tapis dan tuskan minyak.
10. Lepas tu bolehlah masukkan udang-udang tadi ke dalam pinggan dan flos kat atas udang-udang tu. Siap untuk dihidang.
P/S: Tak ingat resepi ni dapat dari mana. Maaf ye. Saya copy resepi.
Ini First time try. Telur tu tak jadi lah. Tapi tak apa. Lain kali boleh cube lagi.
Memang sedap. Tak rugi kalau buat.
Kalau tak ada butter guna majerin pun boleh. Kalau guna butter yang ada salt dan majerin jangan letak garam yang banyak. Nanti masin lak.