Pages

Thursday, August 29, 2013

Kek Lumut Sarawak

Dear Diary,

Dah Lama tengok kek ini jadi bualan di blog-blog. 

Tapi baru semalam sempat buat.

Sedap kek ini,taklah terlalu manis rasanya untuk saya lah.

Kalau terasa manis boleh kurangkan kuantiti gula or susu pekat manis yang digunakan.

Kalau hendak buat kek ini,air kukus yang diguna hendaklah selalu diperhatikan. 

Takut nanti kering lak. 

Sesiapa yang berminat resepi ada dibawa or boleh tengok di dalam blog Mat Gebu.

Saya ambil respi di blog Mat Gabu. Terima kasih dan mohon share resepi.

Kek dia gebu sangat. Just Saya ni bab mengukus tak larat sangat.

Terlalu lama. 3 jam hendak tunggu.

Banyak sangat dibuatkan. Separuh bawa ke office. Lagi separuh simpan and bawa balik kampung nanti.


Kek Lumut Sarawak

BAHAN-BAHAN
250 g mentega
3/4 cawan gula halus
5 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu pekat manis
1/2 cawan horlicks
1/2 cawan nestum
1/2 cawan seri kaya
1 camca teh esen vanilla
Pewarna hijau secukupnya (mat guna 2 camca besar)


CARA MEMBUATNYA
1.Panaskan kukusan, lenser tin berukuran (8 x 8 x 3) inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak. Satukan tepung, horlicks dan nestum, gaul rata. Ketepikan.
2.Putar mentega dengan gula halus hingga putih, tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, kacau rata.
3.Masukkan seri kaya dan susu pekat manis, putar lagi hingga rata. Pada kelajuan perlahan, masukkan campuran tepung, horlicks dan nestum tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
4.Akhir sekali masukkan pewarna hijau, kacau rata2 dan tuang dalam tin tadi. Tutup dengan aluminium foil dan ikat kelilingnya dengan tali rafia, kukus 2 1/2 jam hingga 3 jam.