Pages

Wednesday, February 27, 2013

Scone

Hari ini Ct just kerja half day coz ada hal hendak diselesaikan di luar.

Jadi masa ada banyak sangat. Ct buat scone. dah lama tak buat scone. Lama juga Ct tak cuba resepi baru or buat kek.

Rasa hendak buat tapi mood tidak ada lak. Scone ini makanan kegemaran Ct. Suka sangat. Kalau ke Midvillay Ct suka ke Lavender Bistro. Disitu ada jual scone and Ct mesti beli 2 3 bungkus.

Resepi Ct copy dan ambil dari blog inspirasiku dan Mat Gebu . Ct ucapkan terima kasih ye berkongsi resepi. Ct gabung dua-dua resepi ini.

Scone
Sumber: dzanariah dan Mat Gabu

BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung naik sendiri
1 tbsp baking powder- Ct tak guna
1/2 tsp garam halus
100g butter sejuk
2 tbsp gula castor
1 cawan susu segar 
2 biji telur-Ct tambah
sedikit kismis-Ct tambah

CARA MEMBUATNYA
1.Panaskan oven pada suhu 190C, sapu dulang pembakar dengan sedikit mentega. Ketepikan.
2.Dalam satu bekas satukan mentega sejuk, tepung dan gula halus, ramas dengan hujung jari hingga mendapat teksture seakan2 serbuk roti kasar. Tuang atas meja kerja. Masukkan sultana dan gaul rata.
3.Masukkan telur tadi dan gaul rata. Tuang susu sedikit demi sedikit sambil digaul hingga bancuhan bersatu. Memang adunan kelihatan melekit2.
4.Tabur sedikit tepung pada meja kerja dan juga adunan tadi. Ratakan sehingga mendapat 2/3 inci tahap ketebalan. Terap dengan acuan bulat berukuran 3 inci. Perlahan2 alihkan ke dulang pembakar. Buat hingga siap.
5.Sapu baki telur (campur dengan sedikit susu cair) atas setiap scones. Bakar 20 - 25 minit hingga kuning keemasa dan scones kelihatan merekah pada permukaannya. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan.






Scone ini Ct suka makan dengan jem and cream . Sambil minum teh panas or susu. Sedap sangat. Kalau buat serapan or tea time memang sesuai sangat.

Selamat mencuba ye.. Senang saja buat. Tak rugi kalau cuba buat.