Ct suka sesuatu yang simple untuk di masak and cepat.
Kadang-kadang balik rumah,Ct dah terlalu letih.
Bila puasa,sampai rumah tak lama lagi hendak buka. Hendak beli, dekat rumah just ada kedai mamak and McD.
Rasa jemu pulak kalau makan McD and kat kedai mamak selalu.
Malam pulak start pukul 10,mata dah layu. Otak dah terbayang-bayang tilam. My cat pun dah tidur dengan lenanya.
So semalam Ct goggle cari sesuatu untuk berbuka puasa. Ct terjumpa resepi pasta ini. Ct dapat dari laman webs ini taste.com.au. Banyak resepi disini.
Garlic Chilli Prawn Pasta
Sumber: Taste.com.au
200g dried angel hair pasta
1/3 cup extra virgin olive oil
5 garlic cloves, crushed
1 teaspoon dried chilli flakes-replace with pepper powder
1 teaspoon sea salt
400g peeled, tails intact, medium green prawns
1/4 cup lemon juice -replace with calamansi
1/4 cup finely chopped fresh flat-leaf parsley leaves -not use
1/2 Bengal Pepper-Ct add
1/2 Carrot-diced-Ct add
200g Mustard-Ct add
Extra virgin olive oil, to serve
METHOD
1.Cook pasta in a large saucepan of boiling, salted water following packet directions until tender. Drain. Cover to keep warm.
2.Meanwhile, heat oil in a large, deep frying pan over medium-high heat. Add garlic, chilli and salt. Cook, stirring, for 1 to 2 minutes or until fragrant. Add prawns,carrot,and bengal papper. Cook, stirring, for 3 to 4 minutes or until prawns turn pink and are almost cooked through.
4.Add pasta, lemon juice and mustard. to pan. Cook, tossing, for 1 minute or until combined and prawns are cooked through. Serve drizzled with oil.
Sebenarnya,bahan-bahan dan kuantiti bahan yang Ct guna tak lah sama dengan resepi coz Ct guna bahan yang ada di rumah saja.
Rasa sedap juga. Tak lah terlalu berat sangat untuk makan malam. Bolehlah digunakan sebagai resepi sihat untuk diet.
Minyak zaitun kan bagus untuk kulit. Makan selalu boleh halus kulit.
Hendak masak dalam 10-15 minit pun dah boleh siap.